linija

 

   UVODNIK

                        O ŽUMBERAČKIM NOVINAMA

linija

Capture1linija

         Prvi broj novina iz 1934.g.                            Predzadnji broj novina iz 2012.g.

Capture

 

linija
 

Prva udruga u Hrvatskoj, imenom Društvo Žumberčana, osnovana je u Zagrebu 1934. i djelovala je do početka rata 1941. godine. Osnivačka skupština održana je u Grkokatoličkom sjemeništu na Gornjemgradu. Prvi predsjednik je bio jezikoslovac dr. Milko Popović, a prvi urednik Žumberačkih novina biskup dr. Janko Šimrak. Prvi broj ŽN izdan je 15.01.1934. Ukupno je izdano 112 brojeva Žumberačkih novina.

Slika-1

Slika-1 : prvi predsjednik dr. Milko Popović (1895-1971 )

Slika-2 : prvi urednik Žumberačkih novina dr. Janko Šimrak, (1883-1946 )
križevačke županije.

Osnovna djelatnost ovog društva bila je posvećena Žumberčanima u vidu karitativne pomoći za siromašne i potrebite, a potom i pomoći u školovanju žumberačke mladeži.Ova udruga je ostavila poruku Žumbečanima o potrebi zajedništva, pružanja međusobne potpore, poticanja darovitih, pružanju pouke ljudima o gospodarstvu, ljubavi i kršćanskom načinu življenja.

  Slika-2

Druga generacija Žumberčana osnovala je udrugu 27.06.1965., imenom Kulturnoprosvjetno društvo Žumberak / KPD Žumberak. Ta generacija iznimnim marom pomagala je Žumberku. Prikupljali su sredstva i donacije za gradnju i popravak puteva, gradnju vodomreže, elektrifikacije i prve tvornice u Radatovićima. Prvi predsjednik društva bio je Petar Keserić. Kao gradonačelnik Samobora, pomogao je dodjelu zemljišta za temelje budućeg Doma Žumberčana u Strmcu kod Podsuseda. Mnoštvo Žumberčana i obrtnika iz Zagreba pridružilo se Petru Keseriću pa su vlastitim sredstvima pomagali gradnju Doma. Gradnja je započeta 1966, ali nije dovršena. Objekt je zamjenjen 1974. za prostor u Zagrebu, Đorđićeva 24.

linija

   Skupna slika KPD Žumberak iz 1965.

Ova udruga ostavila je generacijama u naslijeđe zbornik radova pod imenom ŽUMBERAK U RIJEČI I SLICI. Knjiga je tiskana 1971, a njen je urednik prof. Janko Herak. Dolaskom novih članova u društvo počinje se razvijati i kulturno umjetnička djelatnost, pa iz  KPD Žumberak nastaje treća generacija ,KUD Žumberčani i Društvo Žumberčana Tadija Smičiklas. KUD Žumberčani istražuje i predstavlja kulturnu baštinu Žumberka, do tada nepoznatu hrvatskoj kulturnoj javnosti. Društvo Žumberčana Tadija Smičiklas uz kulturnu baštinu promovira i gospodarske potencijale kraja.

linija

  Slika-3                                                                                                                                       

 

      Slika-3 :  Ljubica Kovačev, osnovala  Zbor  i Tamburašku   sekciju                                 Žumberčani

Slika-4Dragica Suljagić u žumberačkoj nošnji prigodom otvaranja                             Univerzijade 1987.

    Slika-4

   Slika-5  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 linija                            
Slika-5 :Biserka Kablar ,   predsjednica KUD 
  Slika-6 : Milan Radić, predsjednik KPD Žumberak DŽ   Tadija  Smičiklas

                           Slika-6

 Druga i treća generacija Žumberčana nastavila je izdavati novine istog imena Žumberačke novine. Ukupno su izdali 106 brojeva. Urednica Dragica Suljagić uredila je ukupno 33 broja ŽN, Dane Gurović 22 broja, Marijan Bacan ukupno 17 brojeva novina, a ostali Žumberčani uredili su po jedan ili više brojeva. To su Grga Milašinčić, Ilija Hranilović, Janko Goleš, Petar Kordić, Miroslav Markušić, Petar Badovinac, Janko Milković, Janko Badovinac, Marko Radelja, Milan Strahinić, Damir Polzer, Josip Šintić i Martina Smiljanić.

Na kraju možemo rezimirati: Bliži se skoro 80 obljetnica djelovanja žumberačkih udruga i izdavaštva novina koja slijedi 15.01.2014. Žumberčani su u Zagrebu unatrag tih 80 godina djelovali kroz tri generacije, praktički tri udruge. Prvo društvo Društvo Žumberčana imalo je okvirno govoreći karitativnu djelatnost (pomagati u školovanju nadarene žumberačke djece). Zbog 2. svjetskog rata nastao je prekid u radu ovog društva.

Druga udruga KPD Žumberak osnovala je 1965. društvo, koje je imalo prosvjetnu djelatnost i skupljanje pomoći u gradnji osnovne infrastrukture zapostavljenog kraja.

Tek treća generacija razvija kulturnu djelatnost, ukratko kulturnu i gospodarsku promidžbu kraja. Ideja vodilja je ostaviti trag o kulturnoj baštini Žumberka generacijama koje dolaze. Ova udruga u tu svrhu nastavlja izdavati novine za Žumberčane u domovini i svijetu, jednako marno kao prethodne generacije. Ova udruga izdaje također kataloge, monografije, video i audio zapise o Žumberku, pokreće projekte za bolju kulturu življenja Žumberka i općenito hrvatskog sela.Poseban doprinos udruga je dala braniteljima i njihovoj djeci u domovinskom ratu, o čema ima brojna priznanja.

Iako su Žumberčani tijekom svih godina djelovali kroz 3 udruge i svaka s određenom djelatnosti, postoji čvrsta poveznica među njima. To su Žumberačke novine, koje izlaze pod istim nazivom punih 80 godina.

 linija

NA POČETAK